KUNST

Bij eet-, drink- en kunstlokaal Vooraf en Toe is er elke drie maanden een nieuwe expositie te zien. Het geëxposeerde werk is gemaakt door uiteenlopende kunstenaars. Van gevestigde illustratoren tot opkomende kunstcollectieven. Bij elke expo organiseren wij een opening waar iedereen welkom is om de taal van kunst, eten en drinken met elkaar te vieren. Houd onze social media of deze kunstpagina in de gaten voor nieuwe exposities of openingsborrels.

Wil je een kunstwerk kopen? Of ben je benieuwd wat de voorwaarden zijn om hier te komen exposeren? Stuur een mailtje en dan zullen wij die zo snel mogelijk beantwoorden. Voor alle kunst gerelateerde vragen kan je een mail sturen naar .
LIMITED EDITION T-SHIRT
BINNENKORT: Paz Molina, KUNST IN DE ETALAGE

BINNENKORT: Paz Molina, KUNST IN DE ETALAGE

http://www.pazmolina.com

De jaarlijkse Kunstroute Leiden (23-24 september) heeft dit jaar een nieuw onderdeel: Kunst in de Etalage, waarbij kunstenaars hun werk in etalages kunnen tentoonstellen. Hiermee geven we Leidse kunstenaars een extra gelegenheid om hun werk te tonen aan het publiek en krijgen ondernemers de kans om meer exposure te genereren.

Paz Molina creates nature inspired paintings to uplift and bring an energetic boost into your living space. For Paz, nature provides the perfect subject matter for connection, wonder, and awe. In her paintings, imaginary foliage, vibrant colors, and unexpected textures capture the viewer's attention. Color is the main feature of Paz's artwork and it's what makes her paintings come alive, effectively expressing a unique sense of beauty.

Paz Molina originates from Chile and is a Third Culture Kid. Paz started her painting career as a teenager in Rome, Italy, where she lived and attended several artist’s studios. Later she obtained her Fine Arts degree at Pontifica Universidad Catolica de Chile and completed a Master’s degree at Boston University. At present, Paz paints her brightly coloured paintings from her attic studio in Oegstgeest.

NU TE ZIEN: NIEUWE RIJN

NU TE ZIEN: NIEUWE RIJN

https://rijnpils.nl

Rijn Pils lanceert een nieuwe batch op donderdag 31 augustus om 20:00 bij Vooraf en Toe! Reserveer voor het expo diner via de pop up rechtsonder deze pagina.

Het collectief Rijn Pils brouwt sinds 2020 pils volgens Duitse en Tsjechische traditie. Wat begon als bier drinkende vrienden die teruggaan tot de middelbare school, is Rijn Pils uitgegroeid tot een een onderneming die kwaliteit consequent verkiest boven winstgevendheid met verkooppunten van Zeeuws-Vlaanderen tot de Veluwe.

Het bier brouwen is eigenlijk een vehikel voor allerlei samenwerkingen. Vanaf dag 1 bieden zij een platform aan kunstenaars op hun etiketten: de Kunstedities. Elke batch bestaat voor 1/6 uit deze kunstedities. Hiervoor worden jonge kunstenaars gevraagd met uiteenlopende stijlen; van illustratief tot abstract en van analoog tot digitaal. De gemeenschappelijke deler is dat ze elk een unieke stijl hebben die in de serie complementair is. Omdat zij de kunstenaars zoveel mogelijk vrijheid willen geven, is de briefing simpel: maak een etiket waar je dorst van krijgt. Daarbij daagt de aard van het medium, een rond blikje, de kunstenaars uit om daarmee te spelen. Dat leidt tot verrassende uitkomsten waarbij de kijker zelf ook een rol speelt.

Aan deze expositie doen kunstenaars mee die kunstedities gemaakt hebben. Zij exposeren autonoom werk, maar er zitten ook werken tussen die afgeleid zijn van de kunstedities.

De kunstenaars die aan deze expositie meedoen zijn:

Joost Stokhof, Ivo Janss, Maaike Canne, Jelijn Verhoeven, Thomas & Jurgen, Timo Kuilder, Sandy van Helden, Stefan Glerum

AFGELOPEN: SQUARES & CIRCLES

AFGELOPEN: SQUARES & CIRCLES

https://www.sigridcalon.nl/

De opening van de Squares & Circles van Sigrid Calon is donderdag 20 april om 20:00 bij Vooraf en Toe!

Sigrid Calon (1969) werd geboren in Den Bosch, groeide op in Eindhoven en woont en werkt in Tilburg, waar zij aan de Academie voor Beeldende Vorming textiele vormgeving studeerde. De Tilburgse kunstenaar heeft door de jaren heen haar eigen beeldtaal ontwikkeld. Haar inspiratie haalt ze uit structuren, textiele materialen en technieken.

Ze zoekt de verwondering en put inspiratie uit de alledaagse dingen om haar heen. Deze allerdaagse beelden transformeert ze in een soort visuele muzikale schoonheid. Zoals een componist een muziekstuk componeert met een handvol noten, zo creëert Calon haar ritmes met slechts een aantal kleuren en basiselementen. De ritmes vertalen zich door middel van een print techniek die de handmatige charme heeft van zeefdruk en de snelheid van reguliere druk, genaamd riso print.

Haar eerste boek 'To the Extend of / \ | & -' (2012)heeft geleid tot de internationale doorbraak van Calon. Het boek en de gelijknamige riso-prenten zijn wereldwijd terug te vinden in vele collecties en museumbibliotheken van onder andere MoMA, Museum Boijmans van Beuningen, Stedelijk Museum Amsterdam en De Pont Museum.

In 2022 ontwierp Calon het etiket van BOJO, een gefermenteerde vijgenblad craft soda ontwikkeld in Leiden. Deze samenwerking vroeg om een expositie bij Vooraf en Toe om de taal van kunst, goed eten en bijzondere dranken met elkaar te kunnen vieren.

AFGELOPEN: 504 Art collection

AFGELOPEN: 504 Art collection

De opening van de 504 Art Collection van Fred Melai is zondag 12 februari om 15:00 bij Vooraf en Toe!

Fred Melai, Leiden 1958


Na een studie grafische vormgeving aan de Haagse Kunstacademie maakt Fred meer dan veertig jaar reclame voor onder meer auto’s, banken en supermarkten. Zijn werk wordt meerdere malen bekroond, waarvan twee keer met een prestigieuze Effie, een prijs voor meest effectieve reclame.


Zijn eerste project in de vrije kunst pakt Fred bijna campagnematig aan: de 504 Art Collection met in de hoofdrol zijn muse, de Peugeot 504.

‘Assembly art’ noemt hij het zelf. Kunst die op een bijzondere manier is samengesteld uit bestaande voorwerpen of onderdelen daarvan. Waardeloos of juist waardevol. Een techniek die je ook vaak ziet in pop-art en in, hoe kan het ook anders, reclame.

AFGELOPEN: HART, HOOFD EN HAND

AFGELOPEN: HART, HOOFD EN HAND

http://maaikehelene.com

Maaike Duijvekam, Oegstgeest 1995, afgestudeerd lederwarenmaakster - ontwerpster en maakster van de tassen onder de naam Maaike Hélène.

Haar fascinatie voor details en passie voor vakmanschap zijn verweven in haar werk; elk exclusief stuk is ontworpen met accenten van haar eigen persoonlijkheid en die van haar omgeving.

De collectie zoals deze nu is, bestaat uit een klein aantal ontwerpen waarvan de basis is ontstaan in haar afstudeercollectie. Een volledig zwarte collectie waarin het statige en sierlijke, het donker en licht, en het harde en kwetsbare samenkomen. Zij streeft naar tijdloos vormgegeven kunstwerken die draagbaar zijn en de kracht van eenvoud onderstrepen. Een tassencollectie zonder seizoenen. Ieder stuk wordt door Maaike zelf vervaardigd en krijgt een naam; een familie die zich af en toe uitbreidt en soms ook even niet. Het leer wordt passend per tas zorgvuldig uitgezocht en met aandacht en geduld vervaardigd wat ieder stuk uniek maakt. De merknaam is nergens terug te vinden in of op een tas, in plaats daarvan dragen alle tassen als signatuur een gouden ringetje, net als Maaike.

Haar werk is te zien geweest op beurzen, waaronder Meesterlijk (Amsterdam), Masterly; the Dutch in Milano (Milaan) en Design District (Rotterdam). Haar naam werd onder andere genoemd in het Leidsch Dagblad, NRC en op de Designer Profile Page van The British Vogue.

AFGELOPEN: EPITOME VAN ALLERHANDE

AFGELOPEN: EPITOME VAN ALLERHANDE

http://bobmollema.nl

Bob Mollema, Bennekom 1990, werkt als illustrator, kunstenaar en muzikant. Hij werkt vooral aan grote projecten waarin menselijkheid, absurditeit, verlangen en oneerlijkheid centraal staan. Deze elementen vormen een cocktail die resulteert in kritische, soms humoristische, illustraties die aan het denken zetten. Door zijn brede interesses snijdt hij verschillende thema’s aan en maakt ze tot de zijne. Een terugkerend thema is het archaïsche Europa en de manier waarop mensen geestelijk met de natuur omgingen.

Hun manier van leven met de natuur is iets wat hij inspirerend vindt en probeert over te brengen op zijn publiek door middel van zijn kunst. Hij doet dit door de vaak naïeve en pure stijl van de archaïsche volkeren in zijn kunst te verwerken. Hij werkt voornamelijk met grafiet en gum omdat de ruwheid, het toeval, de foutenmarge & het analoge aspect aansluiten bij zijn zoektocht naar puurheid en authenticiteit. Het is een daad van rebellie tegen de eenvormigheid die de wereld langzaam maar zeker opslokt.

Naast onafhankelijke projecten, werkt hij voor verschillende opdrachtgevers. Waaronder: Volcom, Bandcamp, Bonne Suits, VPRO Paradiso, De Volkskrant & De Standaard.