EXPO MERCH

KUNST

Bij eet-, drink- en kunstlokaal Vooraf en Toe is er elke drie maanden een nieuwe expositie te zien. Het geëxposeerde werk is gemaakt door uiteenlopende kunstenaars. Van gevestigde illustratoren tot opkomende kunstcollectieven. Bij elke expo organiseren wij een opening waar iedereen welkom is om de taal van kunst, eten en drinken met elkaar te vieren. Houd onze social media of deze kunstpagina in de gaten voor nieuwe exposities of openingsborrels.
AFGELOPEN: 504 Art collection

AFGELOPEN: 504 Art collection

De opening van de 504 Art Collection van Fred Melai is zondag 12 februari om 15:00 bij Vooraf en Toe!

Fred Melai, Leiden 1958


Na een studie grafische vormgeving aan de Haagse Kunstacademie maakt Fred meer dan veertig jaar reclame voor onder meer auto’s, banken en supermarkten. Zijn werk wordt meerdere malen bekroond, waarvan twee keer met een prestigieuze Effie, een prijs voor meest effectieve reclame.


Zijn eerste project in de vrije kunst pakt Fred bijna campagnematig aan: de 504 Art Collection met in de hoofdrol zijn muse, de Peugeot 504.

‘Assembly art’ noemt hij het zelf. Kunst die op een bijzondere manier is samengesteld uit bestaande voorwerpen of onderdelen daarvan. Waardeloos of juist waardevol. Een techniek die je ook vaak ziet in pop-art en in, hoe kan het ook anders, reclame.

AFGELOPEN: HART, HOOFD EN HAND

AFGELOPEN: HART, HOOFD EN HAND

http://maaikehelene.com

Maaike Duijvekam, Oegstgeest 1995, afgestudeerd lederwarenmaakster - ontwerpster en maakster van de tassen onder de naam Maaike Hélène.

Haar fascinatie voor details en passie voor vakmanschap zijn verweven in haar werk; elk exclusief stuk is ontworpen met accenten van haar eigen persoonlijkheid en die van haar omgeving.

De collectie zoals deze nu is, bestaat uit een klein aantal ontwerpen waarvan de basis is ontstaan in haar afstudeercollectie. Een volledig zwarte collectie waarin het statige en sierlijke, het donker en licht, en het harde en kwetsbare samenkomen. Zij streeft naar tijdloos vormgegeven kunstwerken die draagbaar zijn en de kracht van eenvoud onderstrepen. Een tassencollectie zonder seizoenen. Ieder stuk wordt door Maaike zelf vervaardigd en krijgt een naam; een familie die zich af en toe uitbreidt en soms ook even niet. Het leer wordt passend per tas zorgvuldig uitgezocht en met aandacht en geduld vervaardigd wat ieder stuk uniek maakt. De merknaam is nergens terug te vinden in of op een tas, in plaats daarvan dragen alle tassen als signatuur een gouden ringetje, net als Maaike.

Haar werk is te zien geweest op beurzen, waaronder Meesterlijk (Amsterdam), Masterly; the Dutch in Milano (Milaan) en Design District (Rotterdam). Haar naam werd onder andere genoemd in het Leidsch Dagblad, NRC en op de Designer Profile Page van The British Vogue.

AFGELOPEN: EPITOME VAN ALLERHANDE

AFGELOPEN: EPITOME VAN ALLERHANDE

http://bobmollema.nl

Bob Mollema, Bennekom 1990, werkt als illustrator, kunstenaar en muzikant. Hij werkt vooral aan grote projecten waarin menselijkheid, absurditeit, verlangen en oneerlijkheid centraal staan. Deze elementen vormen een cocktail die resulteert in kritische, soms humoristische, illustraties die aan het denken zetten. Door zijn brede interesses snijdt hij verschillende thema’s aan en maakt ze tot de zijne. Een terugkerend thema is het archaïsche Europa en de manier waarop mensen geestelijk met de natuur omgingen.

Hun manier van leven met de natuur is iets wat hij inspirerend vindt en probeert over te brengen op zijn publiek door middel van zijn kunst. Hij doet dit door de vaak naïeve en pure stijl van de archaïsche volkeren in zijn kunst te verwerken. Hij werkt voornamelijk met grafiet en gum omdat de ruwheid, het toeval, de foutenmarge & het analoge aspect aansluiten bij zijn zoektocht naar puurheid en authenticiteit. Het is een daad van rebellie tegen de eenvormigheid die de wereld langzaam maar zeker opslokt.

Naast onafhankelijke projecten, werkt hij voor verschillende opdrachtgevers. Waaronder: Volcom, Bandcamp, Bonne Suits, VPRO Paradiso, De Volkskrant & De Standaard.

AFGELOPEN: Fentasy

AFGELOPEN: Fentasy

http://fennajensma.com

Fenna Jensma, Leiden, 1996. In haar werk legt ze spontane momenten vast die haar intrigeren en werkt ze aan lange termijn projecten. In 2018 studeerde ze Cum Laude af aan de fotovakschool in Rotterdam en datzelfde jaar werd ze Gup New Photography Talent en stond ze op de shortlist van de Keep an Eye Award.

Fotografie geeft haar de mogelijkheid om fantasieën te creëren, te ontdekken of juist te bewaren. In haar lange termijn projecten werkt ze met sociaal maatschappelijke thema’s die ze op een speelse, vrije manier wilt overbrengen. Om de kijker aan te zetten tot reflectie en het starten van een dialoog. Naast fotografie werkt ze ook met archieven en ‘found footage’ en verwerkt ze deze in collages.

Fenna werkt naast haar eigen praktijk in opdracht voor onder andere Trouw, NRC en Follow The Money.

AFGELOPEN: Chutney

AFGELOPEN: Chutney

https://www.roemleiden.nl

ROEM is een hechte groep Leidse makers die niet alleen een werkplek maar ook hun netwerk en kennis graag met elkaar willen delen. Het kunstcollectief bevat jonge makers tussen de 18 en 30 jaar die zichzelf willen ontwikkelen als maker in de artistieke praktijk, maar ook als ondernemer en organisatietalent. Ze zijn gedreven, ambitieus, leergierig en ondernemende jonge mensen die in samenwerking met elkaar in Leiden willen werken.

Chutney, ROEM's eerste posterexpositie, is vernoemd naar een zoetzure smaakmaker. Om nét wat extra smaak toe te voegen.

ROEM is al veel samenwerkingen aangegaan met Leidse instanties zoals Museum de Lakenhal, Hortus Botanicus, Leids Cabaret Festival, Leids Internationaal Film Festival, Universiteit Leiden, Bar Lokaal, Get Lost Festival en LUMC.

AFGELOPEN: Faux Show

AFGELOPEN: Faux Show

https://pieterverburgt.nl

Pieter Verburgt (1988) is een fotograaf wonend in Leiden. Met zijn werkwijze in documentair en commercieel beeld legt hij het liefst “de momenten tussen de foto’s” vast, en hoopt hiermee de afstand tussen de kijker en het onderwerp kleiner/intiemer te maken.

Naast vrij-werk en andere projecten, werkt hij voor verschillende opdrachtgevers zoals:
Nike, Adidas, Tommy Hilfiger, Red Wing, het Parool, Lampoon Magazine, Linda Magazine, Top Notch Records, e.a.